Početna > Rolling News Report
Ambasada upriličila svečani prijem povodom 91. godišnjice osnivanja Narodnooslobodilačke armije Kine
2018/08/01

31.jula, vojni ataše Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Luo Tiefeng organizovao je svečani prijem u Sarajevu povodom 91. godišnjice osnivanja Narodnooslobodilačke armije Kine, kojem su prisustvovali otpravnica poslova Zhou Yan i svi diplomati Ambasade.

Pozivu se odazvalo više od 300 zvanica, uključujući visoke vojne i političke zvaničnike, kao što su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Generalmajor Gojko Knežević, zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić. Prijemu su, između ostalih, prisustvovali i komandant EUFOR-a u BiH, komandantica NATO-a u Sarajevu, diplomate različitih zemalja akreditovani u BiH, atašei, predstavnici međunarodne zajednice i kineski državljani u BiH.

Vojni ataše Luo Tiefeng se obratio prisutnima. Predstavio je istorijske uspjehe u razvoju i reformi kineske odbrane i vojske od 18. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, kao i nove strateške planove i raspored, sačinjene tokom 19. NK KPK, s ciljem ostvarivanja snažne vojske za novu eru, tvrdeći da će se Kina, pod Xi Jinpingovim Mislima o snažnoj vojsci, posvetiti izgradnji vojske svjetske klase. Luo je naglasio da se Kina uvijek pridržava defanzivne nacionalne odbrambene politike, pruža kineska iskustva, mudrost i rješenja svjetskom miru i sigurnosti, nudi proizvode javne sigurnosti, aktivno učestvujući u očuvanju međunarodnog mira, uključujući konvoje na Adenskom zalivu. Luo je visoko ocijenio aktuelne odnose između Narodnooslobodilačke armije Kine i Oružanih snaga BiH. Istakao je da, bez obzira na udaljenost, Kina i BiH su oduvijek dobri partneri i prijatelji, odnosi između dvije armije neprekidno se razvijaju, a saradnja u svim oblastima postigla je nove rezultate.

Na prijemu je vladala srdačna i prijateljska atmosfera. Orkestar Oružanih snaga BiH svirao je vojne himne dvije armije. Gosti su sa znatiželjom gledali dokumentarac “Kineska armija 2018” i izložbu fotografija na temu “Pogled na kinesku armiju u novoj eri”, te čitali brošure o kineskoj vojsci i kulturi, izražavajući divljenje prema uspjesima u izgradnji i razvoju kineske odbrane i vojske i visoko ocjenjujući izvanredne doprinose Kine svjetskom miru i bezbjednosti.

Suggest to a friend:   
Print

Ambasada Narodne Republike Kine Sva prava zadržana

http://ba.china-embassy.org/ba/