Početna > Rolling News Report
Ambasada upriličila svečani prijem povodom 69. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine
2018/09/24

20. septembra uvečer, ambasadorica Chen Bo organizovala je svečani prijem u Hotelu Europa povodom 69. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine. Prijemu je prisustvovalo više od 600 zvanica, uključujući političke lidere i osobe iz svih krugova, diplomate različitih zemalja akreditovane u BiH, predstavnike međunarodnih organizacija i kineskih institucija i državljana u BiH. Među zvaničnicima su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i njegova supruga, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bariša Čolak i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Ambasadorica Chen Bo je u obraćanju podcrtala da NR Kina 2018. godinu obilježava kao četrdesetu godišnjicu reformi i otvaranja. “Prije 40 godina, nismo imali ni metra autoputa, a danas ukupna dužina autoputa u Kini je 136 hiljada kilometara. Prije 40 godina, mnogi Kinezi nisu imali priliku da putuju vozom, a danas ukupna kilometraža pruge brzog voza u Kini iznosi 25 hiljada kilometara, i to je više od 60 posto cjelokupne svjetske kilometraže brze pruge. U proteklih 40 godina, više od 700 miliona Kineza je izbavljeno iz siromaštva, što je preko 70% ukupnog rezultata na svjetskom nivou u tom periodu. Udio kineskog BDP-a u svjetskoj ekonomiji je povećan sa 2,7% na 15%. Kina je postala druga svjetska ekonomija. Ponosni smo na svoja dostignuća u izgradnji socijalizma sa kineskim karakteristikama, a zahvalni smo i na podršci i pomoći drugih zemalja pruženoj Kini. Nećemo zaboraviti da je prije 40 godina mnogo delegacija iz Kine dolazilo u bivšu Jugoslaviju i u Bosnu i Hercegovinu, gdje ne samo da su stekli iskustvo za razvoj, već i naišli na podršku i prijateljstvo”.

Chen je poručila da se danas svijet nalazi na raskrsnici i treba se opredijeliti za nastavak otvaranja ili povratak na zatvaranje. “Kina doprinosi svjetskom ekonomskom rastu sa preko 30%, i zbog toga smo svjesni da naš izbor nije važan samo za kineski interes, nego i za svjetski razvoj. Mi smo kategorično i bez dileme odgovorili da smo za dalje otvaranje i težimo ka zajedničkom razvoju. Prije 5 godina, naš predsjednik Xi Jinping je predložio Inicijativu Pojas i put. Više od stotinu zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Bosnu i Hercegovinu je već potpisalo dokument o saradnji u zajedničkoj izgradnji Pojasa i puta, i rezultati te inicijative se mogu vidjeti na svakom koraku u svijetu. Brojne činjenice dokazuju da Pojas i put nije ekskluzivan i zatvoren klub, već otvorena i transparentna platforma. Ove godine, Kina je sama snizila uvozne tarife na automobile. Na nedavnom Samitu foruma kinesko-afričke saradnje u Pekingu, Kina je najavila finansijsku podršku od 60 milijardi američkih dolara za afrički razvoj. Ovog novembra će se održati prvi Međunarodni uvozni sajam Kine u Šangaju. Sve zemlje su dobrodošle da povećaju izvoz na naše tržište. U prvoj polovini ove godine, iako je suočena sa protekcionističkim tiraniziranjem, kineska ekonomija je porasla za 6,8%. Duboko smo uvjereni da su saradnja i zajednička pobjeda jedini pravi put za svijet,” kazala je ambasadorica.

Navela je da su u proteklih 12 mjeseci, odnosi između Kine i BiH zabilježili veliki napredak. Najznačajniji događaj je bio stupanje na snagu sporazuma o međusobnom ukidanju viza, koji je dao vjetar u leđa turističkoj saradnji. U prvoj polovini ove godine, Kina je postala peta zemlja po broju turista u BiH, poslije Hrvatske, Srbije, Turske i Slovenije. Uz to, taj sporazum je pospješio i razmjenu ljudi iz poslovnog svijeta, čime se probudio interes kineskih malih i srednjih preduzeća za ulaganje u BiH. Napreduje i saradnja između dvije zemlje u energetici i izgradnji puteva. Uključene institucije i preduzeća dvije strane aktivno sarađuju na Bloku 7 Termoelektrane u Tuzli i postigli su veliki napredak. Uvjereni smo da će taj projekat u što skorijem roku početi sa gradnjom. Kineska preduzeća će učestvovati u izgradnji određenih dionica autoputa u Republici Srpskoj kroz direktno ulaganje. Dvije zemlje su zaključile ugovore o poljoprivrednoj saradnji i o zdravlju životinja i karantini, čime su ispunjene dodatne pretpostavke za izvoz bh. poljoprivrednih proizvoda u Kinu. Otvoren je drugi Konfucijev institut u BiH, i to na Univerzitetu u Banjaluci, te pokrenut kurs kineskog jezika na Univerzitetu u Mostaru i brojnim srednjim i osnovnim školama diljem BiH. U narednom periodu, kineska strana će podržati BiH u organizaciji Konferencije o saradnji u inovaciji, Konferencije ministara transporta i Festivala zimskih sportova za univerzitetske studente, u okviru 16+1. U 2019. godini, Kina će nastupiti na Mostarskom sajmu gospodarstva kao zemlja partner.

“Mislim da je najbolji način obilježavanja 40. godišnjice reformi i otvaranja prema svijetu dalja reforma i šire otvaranje. Kina će se razvijati sa otvorenim vratima, obezbjeđujući sebi kvalitetniji ekonomski razvoj, a svjetskom razvoju više prilika. Vjerujem da će to otvoriti širi prostor za odnose između Kine i BiH”, rekla je Chen i dodala da je raduje ekonomski razvoj i napredak BiH na evropskom putu u proteklih 12 mjeseci. Izrazila je uvjerenje da će BiH održati stabilnost i razvoj i poslije općih izbora predviđenih za 7. oktobar.

Predsjedavajući Bakir Izetbegović je čestitao Nacionalni dan Kine i istakao da je Kina u proteklih 40 godina od reformi i otvaranja prema svijetu postigla impresivne uspjehe. Inicijativa Pojas i put je dala doprinos oporavku i stabilnosti svjetske ekonomije u proteklih 5 godina. Odnosi između BiH i Kine su sve intenzivniji, te je izrazio uvjerenje da će se oni unaprijediti na novi nivo u budućnosti. Predsjedavajući Denis Zvizdić je konstatovao da su odnosi između dvije zemlje zabilježili plodne rezultate u okviru Inicijative Pojas i put i saradnje 16+1.

Gosti su konstatovali da je Kina postigla zadivljujuće uspjehe i visoko ocijenili kinesku vanjsku politiku posvećenu zajedničkoj pobjedi. Izrazili su zadovoljstvo rezultatima saradnje između BiH i Kine u svim oblastima i zahvalnost Kini na iskazanoj podršci razvoju BiH kao i očekivanja od nastupa Kine na Mostarskom sajmu gospodarstva u svojstvu zemlje partnera. Istakli su i spremnost da zajedno sa kineskom stranom ulažu napore u izgradnju Pojasa i puta i unapređenje saradnje 16+1. Kineski državljani u BiH su izrazili ponos zbog postignuća svoje domovine, te spremnost da još više doprinose saradnji između Kine i BiH i razvoju Kine.

Atmosfera na prijemu je bila prijateljska. Orkestar Oružanih snaga BiH je svirao himne Kine i BiH, a gostima su podijeljene promotivne brošure “Kina i BiH 2017-2018. Prijateljstvo i saradnja”.

 

Suggest to a friend:   
Print

Ambasada Narodne Republike Kine Sva prava zadržana

http://ba.china-embassy.org/ba/