Početna > Rolling News Report
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prisustvovao Simpozijumu o petogodišnjici Inicijative “Pojas i put”
2018/09/13

12.septembra, u Sarajevu je održan Simpozijum „Pet godina Inicijative ‘Pojas i put’: Saradnja i šanse“, u organizaciji Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojas i put” i Vanjskotrgovinske komore BiH. Uvodne napomene su dali član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, ambasadorica Chen Bo i zamjenik predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković. Simpozijumu je prisustvovalo više od 60 učesnika, uključujući pomoćnika ministra vanjskih poslova BiH Ahmeta Halilovića, pomoćnicu ministra civilnih poslova Biljanu Čamur-Veselinović i predstavnike vlasti, think-tank sektora, medija, kao i preduzetnike.

 

Ivanić je konstatovao da je Inicijativa “Pojas i put”, koju je predložio predsjednik Xi Jinping, projekat za vijekove. Pored podsticanja ekonomskog razvoja uključenih zemalja, doprinosa stabilnom rastu svjetske ekonomije, Inicijativa promoviše razmjenu i razumijevanje između različitih civilizacija i ima veliki značaj. Inicijativa “Pojas i put” je postigla opipljive rezultate u zemljama Centralne i Istočne Evrope. Istakao je da BiH treba da prepozna mogućnosti i odgovori strateškim pristupom, te aktivnije učestvuje u saradnji.

 

Chen Bo je upoznala prisutne sa rezultatima Inicijative “Pojas i put” tokom proteklih 5 godina, i okarakterisala Inicijativu kao “novi motor” za odnose između Kine i BiH. Konstatovano je da je saradnja u svim oblastima između Kine i BiH postigla plodne rezultate, uz podsticanje Inicijative i saradnje 16+1. Ne samo da je unaprijeđen ekonomski razvoj između dvije zemlje, već i efikasno promovisana regionalna saradnja između BiH i susjednih zemalja, što je u korist pridruživanja zemalja regiona EU. Chen Bo je naglasila da Inicijativa “Pojas i put” nije ekskluzivni i zatvoreni klub, već velika, otvorena i transparentna platforma. Kineska strana je spremna da, zajedno sa BiH, ulaže napore u jačanje sinergije politika, iskorištavanje potencijala saradnje i istraživanje trilateralne saradnje između Kine i BiH i drugih evropskih zemalja, s ciljem da odnosi između dvije zemlje krenu ka još većem razvoju, pomoću Inicijative “Pojas i put”.

Prisutni su razgovarali o rezultatima Inicijative “Pojas i put”, učešću BiH u izgradnji “Pojasa i puta” i odnosima između Inicijative “Pojas i put” i sino-evropskih odnosa, kao i saradnji 16+1. Profesor na Univerzitetu u Sarajevu Anto Domazet, profesor na Univerzitetu u Banjaluci Miloš Šolaja, bivši ambasador BiH u Kini Amel Kovačević i drugi stručnjaci poznatih think-tankova su govorili na Simpozijumu, koji je izazvao veliku pažnju medija u BiH. Ivanić i Chen Bo su zajedno dali intervju medijima.

Suggest to a friend:   
Print

Ambasada Narodne Republike Kine Sva prava zadržana

http://ba.china-embassy.org/ba/