Početna > Informacije o Ambasadi > Vijesti Ambasade
Portal Klix.ba objavio autorski članak ambasadora Ji Pinga o pitanju 5G
2020/12/15

       14. decembra 2020, portal Klix.ba je objavio autorski članak ambasadora Ji Pinga o pitanju 5G. Cijeli tekst je kao sljedeći:

       Peta generacija mobilnih mreža, poznata u svijetu po skraćenici 5G, već više od godinu dana u Kini se koristi u komercijalne svrhe. Članovi moje porodice koriste mobitele sa 5G mrežom. Primjera radi, kažu mi da za nekoliko sekundi mogu skinuti film. Tokom borbe protiv koronavirusa, zahvaljujući 5G tehnologiji, doktori u Pekingu su mogli uspostaviti dijagnozu na daljinu pacijentima u Wuhanu. I ne samo uspostaviti dijagnozu nego ih i liječiti. Roboti u bolnicama su pacijentima dostavljali hranu i lijekove, kako bi i zdravstveni radnici i njihovi pacijenti bili što zaštićeniji od mogućeg prenosa virusa. 5G mreža je čak i do sto puta brža od 4G, a mrežno kašnjenje mjeri se u milisekundama. 5G je snažno unaprijedila razvoj umjetne inteligencije (AI) kod izgradnje autonomnih ili vozila bez vozača, traktora koji non-stop rade na poljima, a izgrađene su čak i potpuno automatizirane tvornice. Ako je 4G olakšao komunikaciju među ljudima, onda je 5G označio početak ere povezivanja svega (Internet of Everything - IoE). Prema predviđanjima, do 2035. godine 5G će povećati globalnu ekonomsku proizvodnju za 13,2 triliona američkih dolara i donijeti 22,3 miliona radnih mjesta. 5G ne samo da predstavlja budućnost industrije, već i promjenu svakodnevnice svih nas.

       Zato je pitanje sigurnosti 5G mreže tema kojoj se pridaje mnogo pažnje. Neke zemlje tvrde kako „kineski 5G nije siguran. Istina je potpuno drugačija. Kina trenutno već ima 88 miliona korisnika 5G tehnologije, dosljedno je posvećena zaštiti kibernetske sigurnosti, te se odlučno bori protiv bilo kojeg oblika kibernetske krađe i drugih vezanih krivičnih djela. Relevantne kineske IT kompanije bave se samo proizvodnjom 5G opreme, ne i telekomunikacijskim uslugama. Tu je odnos kao u građevinskom sektoru između autoputa i automobila. Građevinske kompanije grade autoputeve, ali ne do njih da odluče pravila za vozila i promet. Za bilo koju IT kompaniju pridržavanje visokih sigurnosnih standarda preduslov je za postizanje povjerenja klijenata i održiv razvoj te kompanije. Ne postoji logičan razlog zašto bi neka kompanija sama uništavala svoju reputaciju i diskreditirala se. Općepoznata je činjenica da je u proteklih trideset godina Huawei uspostavio saradnju sa 1.500 operatera iz 170 zemalja svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Tako Huawei pruža usluge za tri milijarde korisnika, pritom se pridržavajući najviših sigurnosnih standarda. Ova kineska kompanija je uspostavila centre za kibernetsku sigurnost u Belgiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, te prihvatila sigurnosne inspekcije nezavisnih institucija. Sad, neke zemlje su optuživale Huawei kao sigurnosnu prijetnju, da je omogućeno prisluškivanje korisnika, ali do danas nisu podastrli dokaze za te maliciozne optužbe. A stvar je prosta: kibernetska sigurnost nije geopolitičko nego tehničko-tehnološko pitanje. Napasti neku IT kompaniju da nije sigurna samo zato što ima tehnološku prednost u odnosu na neke druge kompanije pa vam se to, eto, ne sviđa, nije argument, nego kleveta.

       To dovodi do pitanja koje mnogi s brigom postavljaju: Hoće li doći do formiranja dva tehnološka bloka u 5G eri? Cijenim da razloga za brigu nema. Evo i zašto. 5G je naučno-tehnološki plod međunarodne otvorene saradnje. Prototip 5G tehnologije je baziran na matematičkom radu eminentnog turskog profesora dr. Erdala Arikana. Današnji globalni industrijski i lanac opskrbe 5G postigao je visok stepen integracije i formirano je društvo zajedničkih interesa svih strana. A ovo je tek početna faza, u budućnosti će 5G biti integriran u svim industrijama, a sve sa svrhom omogućavanja ljudima kvalitetnijeg života. Stoga je potrebno uložiti napor ka stvaranju sinergije 5G tehnologije u različitim oblastima, od industrijskog interneta stvari (Industrial Internet of Things – IIoT), transporta, preko medicinske njege i poljoprivrede pa sve do stvaranja pametnih gradova, dakle za zajedničko djelovanje cijelog društva. Nije dobro ni za koga da se prekidaju veze i stvaraju partikularni interesni krugovi. Ako se to dogodi, evropske i američke kompanije će ispaštati jer neće moći plasirati svoje proizvode u nekim zemljama, a smanjenje tržišta neminovno bi dovelo i do drugih smanjenja. Partikularizam bi za posljedicu imao da bi neke zemlje koje žele koristiti blagodeti 5G tehnologije, morale odustati od visoko kvalitetnih i povoljnih proizvoda, a vjerovatno je i da bi izgradnja 5G infrastrukture bila dovedena u pitanje, što bi se posljedično odrazilo na razvoj. Sve to bi ispaštali obični građani pogođenih država. Na globalnom planu, princip trgovine i fer i poštene konkurencije bi se narušio i doveo do tržišnog haosa. Ukoliko se danas nametnu diskriminirajuće politike kada je u pitanju 5G tehnologija, to bi se sutra moglo desiti i sa drugim oblastima, na primjer industrijom automobila. Ne treba biti ekonomski ekspert pa predvidjeti da bi posljedice po tržište bile nesagledive.

       Koji je put do sigurne 5G ere? Kineska strana vjeruje da je ključna riječ – saradnja. Pridržavajući se principa multilateralizma, trebamo se posvetiti opsežnim konsultacijama i zajednički doprinijeti ostvarenju zajedničke pobjede. Važno je razviti međunarodna pravila u vezi sa sigurnošću podataka, pravila koja odražavaju volju i poštuju interese svih zemalja koje sudjeluju u njihovom kreiranju. Trebamo ostati predani otvorenom tržištu koji stvara pravedan i nediskriminirajući poslovni ambijent za sve kompanije. Trebamo osigurati pravdu i pravičnost, zaštititi sigurnost podataka na osnovu činjenica i slova zakona te, generalno, izbjeći politiziranje 5G tehnologije.

       U septembru ove godine, Kina je pokrenula Globalnu inicijativu za sigurnost podataka. U tekstu Inicijative, između ostalog, Kina je pozvala sve države da se suprotstave informacionim i komunikacionim tehnološkim (IKT) aktivnostima kojima se kradu važni podaci kritične infrastrukture drugih država. Također, u Inicijativi stoji da bi se države trebale usprotiviti masovnom nadzoru nad drugim državama i ohrabriti kompanije da se pridržavaju zakona i propisa države u kojoj posluju. Države ne bi trebale tražiti od domaćih kompanija da podatke generirane i stečene u inostranstvu čuvaju na svojoj teritoriji, a kompanijama se zabranjuje da instaliraju „stražnja vrata“ (backdoor) u svoje proizvode i usluge kako bi ilegalno pribavljali podatke o korisnicima, kontrolirali ili manipulirali sistemima i uređajima korisnika.

       U Kini postoji poslovica: „Ne činite drugima ono što sami sebi ne biste željeli“. Ova inicijativa nije samo kineski prijedlog za izradu međunarodnih pravila o digitalnoj sigurnosti, već i svečano obećanje upućeno svijetu i pred cijelim svijetom. Kina poziva sve zemlje da podrže inicijativu putem bilateralnih ili regionalnih sporazuma. Također smo otvoreni prema korisnim prijedlozima svih strana.

       Ove godine se obilježava 25. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i BiH. Kineske kompanije su došle ovdje uprkos geografskoj udaljenosti i ostale su tu i za vrijeme pandemije. Kineske kompanije cijene ljubazni i prijateljski narod BiH, kao i otvoren i pošten poslovni ambijent u zemlji. Nadamo se i vjerujemo da će BiH strana nastaviti učvršćivati međusobno povjerenje za saradnju. Spremni smo da, zajedno sa BiH, u okviru Inicijative „Pojas i put“, kao i u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope „17+1“, jačamo saradnju u svim oblastima uključujući nauku i tehnologiju, i na taj način kreiramo ovdašnjim ljudima, naročito mladima, prosperitetniju budućnost u vlastitoj domovini.

Suggest to a friend:   
Print

Ambasada Narodne Republike Kine Sva prava zadržana

http://ba.china-embassy.org/ba/