Početna > Informacije o Ambasadi > Vijesti Ambasade
Pogled na samorevoluciju KP Kine
2022-10-25 21:03

20. nacionalni kongres Komunističke partije Kine (KPK) je otvoren 16. oktobra u Pekingu. Generalni sekretar KPK-a Si Đinping je podnio izvještaj na ceremoniji otvaranja u ime Centralnog komiteta, u kojem je istakao: „Kao najveća marksistička vladajuća partija na svijetu, KPK mora uvijek da dobije podršku naroda, da konsolidira svoju dugoročnu vladajuću poziciju i da zadrži prisebnost u rješavanju problema s kojima se suočava. Cijela partija treba stalno imati na umu da njena sveobuhvatna i disciplinirana unutarstrančka samouprava nikad nije savršena, a samorevolucija nikad nema kraj. Ne smijemo imati osjećaj da možemo predahnuti ili biti umorni od  vlastite borbe, moramo dugotrajno stajati na promociji sveobuhvatne i disciplinirane samouprave Partijom, te unaprijediti novi veliki projekat izgradnje partije u novoj eri i predvoditi socijalnu revoluciju preko samorevolucije naše partije.

Kada je KPK osnovana 1921. godine, brojala je tek oko 50 članova, a kada je osnovana nova Kina 1949.godine, broj članova partije porastao je na 4,49 miliona, što je činilo 0,83% stanovništva Kine. Danas KPK ima 96,712 miliona članova,  tj. 6,7% stanovništva Kine, što predstavlja rast od skoro 1,8 miliona puta za period od sto godina, što je više od broja stanovništva većine evropskih zemalja, odnosno 30 puta više od broja stanovnika BiH. U proteklih 10 godina, broj članova Partije širom Kine svake godine se prosječno povećavao za 1,25 miliona . Pouke i  iskustva od nekih zemalja i političkih stranaka u svijetu su nam otkrile istinu: vlast nije lako dobiti, a još je teže zadržati. Ispred KPK-a koja ima tako dugu istoriju, tako velike razmjere i tako dugo je na vlasti, kao "nezaobilazan problem" stoji pitanje kako izbjeći istorijski ciklus rasta i pada, i kako upravljati velikom partijom u tako brzom razvoju. Generalni sekretar Si je dao jasan odgovor na ovo pitanje. Predsjednik Mao Zedong je dao svoji odgovor koji glasi: „Samo ukoliko je narodu dozvoljeno da nadgleda vladu, tada vlada ne bi mogla da se opusti. Nakon sto godina borbe, a naročito poslije nove prakse od 18. Nacionalnog kongresa, KPK je dala drugi odgovor, to je samorevolucija.“ Nadalje je istakao da je nastavak samorevolucije uz provođenje socijalne revolucije najistaknutiji pokazatelj u kome se nalazi razlika naše partije u odnosu na druge, a istovremeno je i ključ kontinuiranog napredovanja naše partije od pobjede do novih pobjeda. Razlog zašto je naša partija velika nije u tome što ne pravi greške, već što nikada ne prikriva krivicu, te što se suočava sa problemima i ima hrabrosti za samorevoluciju. Na primjer, tokom agrarne revolucije 20-ih i 30-ih godina proškog vijeka su ispravljene greške "lijevog" pučizma i "lijevog" avanturizma , a tokom perioda  Yan'ana 30-ih i 40-ih, potpuno je ispravljena greška "lijevog" dogmatizma, dok je 1978. godine u potpunosti negirana "Kulturna revolucija“, itd. Duhom samorevolucije KPK stalno može da održi svoju mladalačku vitalnost i poslije stoljeća borbe KPK je postala još energičnija, a tajna uspjeha je u tome da se uvijek zalaže za istinu i ispravlja greške, da se hrabro suoči sa problemima i riješi preko samorevolucija.

Generalni sekretar Si  je jasno shvatio da je "korupcija najveći tumor koji ugrožava vitalnost i borbenost stranke, a borba protiv korupcije je najtemeljitiji čin samorevolucije. Sve dok postoje okolnost i uslovi za korupciju, antikorupcija se ni u jednom trenutku ne može zaustaviti." U proteklih deset godina, kineski državni disciplinski organi su podnijeli ukupno 4,516 miliona predmeta za ispitivanje i istragu, a kaznili su 4,439 miliona ljudi. Problemi korupcije u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, mirovinske i socijalne zaštite, kao i drugim oblastima kontinuirano se otklanjaju, a mehanizam upravljanja pitanjima u oblasti građanskog života koji šteti narodnim interesima kontinuirano se unapređuje. Istovremeno, istaknuta pitanja u oblasti ublažavanja siromaštva i ruralne revitalizacije odlučno su otklonjena, a korupcija u vezi sa krivičnim djelima gangsterizma i „kišobranima“ (visokim zvaničnicima u policiji ili vladi) koji ih štite su istraženi do kraja. Od 2022. godine  kažnjeno je 11.000 slučajeva u vezi sa korupcijom u oblasti ruralne revitalizacije. Od pokretanja posebne kampanje za suzbijanje zločina gangsterizma do kraja aprila ove godine, istraženo je i kažnjeno ukupno 101.000 koruptivnih slučajeva u vezi sa krivičnim djelom gangsterizma i njihovim „kišobranima“ širom zemlje, kažnjeno je 92.000 ljudi u skladu sa odredbama o partijskoj i političkoj disciplini, a 12.000 slučajeva pojedinaca je prebačeno u tužilaštvo. Trenutni antikorupcijski pristup polazi od ključnih oblasti o kojima narod najviše vodi računa i sa kojima su njihovi interesi najviše vezani, što efektivno promoviše proširenje partijskog sveobuhvatnog upravljanja na nivou zajednice i efektivno povećava osjećaj sreće i sigurnosti naroda. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da 97,4 posto građana smatra da je ovakvo sveobuhvatno upravljanje od strane partije djelotvorno, što je značajno povećanje od 22,4 posto u odnosu na 2012. godinu

KPK vjeruje da je samorevolucija  važan alat za održavanje i produbljivanje njenog napretka, a također je i unutrašnja pokretačka snaga njene velike društvene revolucije. Na putu ka novoj pobjedi, kineski komunisti čvrsto vjeruju da će, sve dok se nepromjenjivo drže svoje prirode i svrhe, kao i svoje izvorne misije, dobiti podršku od istorije i od naroda, te biti u stanju da iskoče iz tog istorijskog ciklusa rasta i pada stabilnosti i haosa, i da dostignu kontuiranu stabilnost i razvoj.

Suggest to a friend:   
Print

Ambasada Narodne Republike Kine Sva prava zadržana

http://ba.china-embassy.org/ba/